Lectia 1: Introducere - Există o diferență între a interveni rapid, cu o metodă de parenting și a face schimbare durabilă, pe termen scurt? Povestea celor 4 călugări ne dă un răspuns.
Lectia 2: De ce mă enerveaza așa de tare copiii mei uneori? - Primul pas pentru mine e să admitem (dacă e cazul) că așa e, uneori ne ieșim din pepeni. Apoi e timpul să începem împreună să căutăm adevaratele cauze.
Lectia 3: Ce duc eu in spate si habar n-am? - Când reacționăm puternic, mai ales în mod negativ, uneori e justificat, există un pericol real. Alteori e altceva acolo...
Lectia 4: Cum identific propriul bagaj emotional? - Este un proces de durată, dar extrem de important, să ne descoperim rănile, să vedem de unde vin ele. Trei exerciții extrem de utile pentru identificare bagajului emoțional (mai ales negativ) pe care îl ducem cu noi.
Lectia 5: Mi-e frică de ce pot descoperi: trei exerciții de neînfricare - Cum fac să trec peste frică, atunci când dau de ceva dureros? Trei exerciții extrem de utile care ne pregătesc pentru întâlnirea cu propriile răni emoționale.
Lectia 6: În relația părinte - copil, se face oare primavară chiar și cu o floare? - Orice conștientizare, orice mic unghi pe care îl schimbăm în traiectoria noastră de oameni și părinți, contează și poate aduce schimbări mari.
Lectia 7: Cum aducem respectul înapoi în relația cu copilul? - Când și de ce, și mai ales cui trebuie să arate un copil respect? Trebuie să arate respect oricui? Ce este respectul? Cum îl aducem înapoi în relația cu al nostru copil?
Lectia 8: De ce copiii mei mă întrerup fix atunci când sunt cel mai ocupată? - Credem că este vorba despre sfidare, că o face special, să ne întrerupă, să ne enerveze. Când, de fapt, acolo se ascunde o nevoie reală.
Lectia 9: Problema: oricâte îi dau, niciodată nu e de ajuns pentru copilul meu - Chiar au copiii nevoie de lucruri mari? Rețeta fericirii în materie de daruri: surprizicile.
Lectia 10: Care e cel mai echilibrat mod de a răspunde copilului? - Comunicarea non-violentă este o tehnică prin care încurajăm copilul să comunice cu noi într-un mod calm și complet.
Lectia 11: Cum reacționezi de obicei când copilul o da în bară? - Atunci când copilul are un eșec, sau nu-i iese ceva, avem o reacție. Și uneori suntem reparatori, alteori predicatori, alteori anesteziști.
Lectia 12: Când să fiu ferm, când să fiu prietenul copilului? - Rolul de părinte are mai multe sub-roluri. O înțelepciune veche de 2000 de ani ne ajută să navigăm prin tot felul de situații.
Lectia 13: De ce încă ne luptăm cu copiii? - O vorbă din bătrâni zice : tonul face muzica. Ce înseamnă lupta de putere și cum poate fi ea evitată.
Lectia 14: Ce fac atunci când simt ca explodez? - Soluții pentru situații de urgență. Părinții au uneori nevoie de o acțiune care să-i scoată din luptă.
Lectia 15: Cum să fac să nu mai țin supărarea, mai ales din lucruri mici? - Ce este emoția? Diferența între durere și suferință. Prima săgeată și a doua săgeată.