Lecția 1: Ce este vocația și de ce e importantă - Vocația nu înseamnă nici carieră, nici urmărirea unui scop. Ea este un drum, o direcție în care alegem să mergem.
Lecția 2: Cum să folosiți cel mai bine acest curs - Un curs de explorare e ca o carte bună. Savurăm, uneori recitim pasaje, ne notăm ce ne-a plăcut cel mai tare.
CAPITOLUL 2 - PREGĂTIRE PENTRU DRUM
Lecția 1: Două tendințe: apărare și creștere - Este necesar să înțelegem cum funcționăm (inclusiv biologic) pentru a ști ce ne încurajează și ce ne poate pune frână.
Lecția 2: Cum ne susținem copilul pentru ca acesta să aibă curajul să exploreze - Dacă suntem sinceri cu noi înșine, nu știm unde ne va duce viitorul, nici pe noi, nici pe copiii noștri. Ce putem face cel mai bine e să le dăm încredere să exploreze singuri, sprijiniți de noi.
Lecția 3: Exerciții de ascultare - E foarte important să ne ascultăm copiii cu adevărat. Așa vom afla cel mai bine ce vor și dacă spun adevărul.
Lecția 4: Exerciții de sinceritate - Sinceritatea este importantă în orice context, dar mai ales în comunicarea cu ai noștri copii. Astfel ei pot învăța să fie la rândul lor sinceri cu ei înșiși.
Lecția 5: Inspirație de calitate - Sunt foarte importante sursele de inspirație ale copilului, din ele își extrage multe dintre ideile despre viață și ce vrea să realizeze.
Lecția 6: Puterea de decizie - Chiar și în perioada adolescenței, când mintea și afectele sunt în schimbare, este important ca orice tânăr să poată lua decizii pentru el, atât timp cât acestea nu îi sunt dăunătoare.
Lecția 7: Respirăm și ne relaxăm - E util și pentru copiii nosștri, și pentru noi, să avem metode eficiente de relaxare. Respirația profundă și programele de mindfulness sunt două căi bune de a ne relaxa.
Lecția 8: Paginile de dimineață - Una dintre cele mai bune și eficiente metode de explorare, dar și de conștientizare a propriilor gânduri.
CAPITOLUL 3 - EXPLORAREA ȘI GĂSIREA VOCAȚIEI
Lecția 1: Vocația un drum sau mai multe - Drumul, vocația, poate însemna și un singur drum, sau mai mai multe râuri care se unesc la un moment dat. Râurile se fac mari din mai mulți afluenți.
Lecția 2: Fiecare e o combinație unică - Explorarea propriilor calități, aptitudini, înclinații și interese ne ajută să ne descoperim super puterile.
Lecția 3: Credințele limitative - O secțiune și pentru părinți și pentru copii, pentru că vă invit să vă puneți sub lupă credințele care vă frânează, vă limitează acțiunile. Care vă împiedică să aveți și să fiți mai mult.
Lecția 4: Experiențele de viață - Unele dintre cele mai prețioase surse de inspirație în căutarea propriului drum sunt experiențele de viață ale copilului, ce l-a marcat și ce l-a atras spre o anumită direcție.
Lecția 5: Înclinații, aptitudini, puteri - Fiecare copil vine cu darurile și înclinațiile lui naturale, iar pe altele le dobândește pe parcursul anilor. Pe unele le va folosi mai mult, pe altele mai puțin.
Lecția 6: Valorile personale - Valorile sunt emoțiile pe care ni le dorim și compun busola ce ne arăta direcția dorită.
Lecția 7: Sinele ideal, valorile ideale - Într-o lume ideală, în care nimic nu-l poate împiedica să viseze și să își dorească orice, care este imaginea ideală a copilului? Ce ar fi cel mai important pentru el?
Lecția 8: Cum poate folosi intuiția - Conștient, subconștient, intuiție. Puterea de procesare subconștientă este mult mai mare decât tot ce ne putem imagina.
Lecția 9: Influențele - Copilul a preluat, de mic, multe dintre convingerile și influențele noastre.
Lecția 10: Cum legăm inima de nevoile lumii - Cel puțin la fel de important ca vocația să fie aleasă cu inima este și ca ea să răspundă la o nevoie reală. Așa copilul își găsește cel mai bine drumul.
CAPITOLUL 4 - SPRIJIN LA DRUM
Lecția 1: Drumul abia acum începe - Eroul, odată ce și-a găsit drumul, are nevoie de sprijin pentru a-l parcurge cât mai în siguranță.
Lecția 2: Cum sare peste un obstacol - 5 pași care îl ajută când dă de primele piedici sau de un refuz.
Lecția 3: Cum sporim puterea personală a copilului - Putere personală vs. putere socială. Trei exerciții de sporire a puterii personale.
Lecția 4: Pregătire pentru abundență - Sunt multe feluri în care noi, oamenii, ne autosabotăm. E util să ne învățăm copiii că merită să fie fericiți și merită să fie prosperi.
Lecția 5: Vizualizarea drumului - Vizualizarea este un instrument puternic pentru a proiecta un drum sau un scop.
Lecția 6: Întrebări care ajută, întrebări care blochează - Vor fi mereu momente grele, dar întrebările pe care noi ni le punem în acele momente pot face diferența între rezolvare și blocaj.
Lecția 7: Să luăm sinele ideal cu noi la drum - Imaginea sinelui ideal e de mare ajutor și după găsirea vocației, ca ajutor la greu și în momentele de îndoială.
Lecția 8: Prietenul la drum se cunoaște - Care sunt prietenii pe care copilul, tânărul se poate baza cu adevărat? Un exercițiu extrem de util, pentru vremuri de încercare.
Lecția 9: Wabi-sabi - Acest termen japonez înseamnă acceptarea imperfecțiunii. A greși e omenește, mai ales la început de drum.
Lecția 10: Calea cea dreaptă a fluxului - Ce facem când copilul e plictisit sau copleșit de prea multe provocări? Teoria fluxului ne dă soluții utile.
CAPITOLUL 5 - ULTIMA PIESĂ DIN PUZZLE
Lecția 1: Punem piesele de puzzle împreună - Cum navigăm prin toate datele pe care le-am strâns? Un ghid pentru alcătuirea puzzle-ului.
Lecția 2: Să ținem arcul ferm, să zboare săgeata departe - Noi suntem arcurile prin care săgețile noastre copiii sunt trimise cât mai departe.